fredag 29 januari 2021

Romansalladsquiche

Kostnad: 38,8 kr. Per portion: 9,7 kr.

Jag har gjort ett slags quiche men utan någon pajdeg. Vanligtvis har man ju spenat i sin  quiche florentine, men här har jag valt romansallad av den enda anledningen att det är det som fanns i kylskåpet. Samtidigt är romansallad en sån där råvara som lätt blir liggande, och många tror kanske att man måste äta sallader av denna typ råa, men självklart måste man inte det. Precis som att spenat kan stekas, så kan även romansallad stekas. Salladen krymper på det sättet och blir väldigt kompakt.

Precis som många andra av rätterna som jag tillagar så är även denna enkel att anpassa. Det är bara att ta vilken ost som helst som man råkar ha hemma. I det här fallet passade det med den mer smakrika danska osten Danbo. Den har ett högt kilopris men det går ju inte åt så mycket, så det är helt överkomligt. Sojasås är naturligtvis ingen traditionell ingrediens i en quiche, man använder ju salt annars. Men nu hade jag en flaska sojasås till hands och jag ville helt enkelt variera min quiche litegrann.

Denna quichen, om man nu får kalla det för en quiche, passar även de som följer lchf-dieten. Jag gör det inte personligen. Äggen bidrar med protein och vispgrädden samt osten bidrar med fettet.

Denna rätt betraktar jag som en förrätt. Men pajdeg kan den dock även utgöra huvudrätt. Den är dock ganska kaloririk även om den inte är så stor, med tanke på osten och grädden.

Skälet till att jag har använt lökpulver istället för lök är... lathet. Smaken blir faktiskt väldigt trevlig även med lökpulver och löksmaken fördelas jämnare på det här sättet. Samtidigt känner man inte av lökens konsistens, som vissa ju reagerar negativt på. Man kan göra samma med vitlök om man har sällskap som inte uppskattar att de får vitlöksbitar i en tugga. Då kan man använda pulver istället. Smaken är inte lika bra, men jag tycker det ändå har sina fördelar att använda pulver, som t.ex. att smaken fördelas jämnare över hela pajen.

Ströbrödet gör att pajen får en lite finare färg när man ugnssteker den.



Metod
  1. Sätt på ugnen till 175C.
  2. Hacka salladen genom att skära den i mycket tunna skivor.
  3. Knäck äggen i en skål och blanda med salladen. Häll i vispgrädde, sojasås, lökpulver och svartpeppar. Blanda allt.
  4. Häll blandningen i en form. Pajen kan vara 2-3 cm hög, men också mindre än så. Det spelar inte så mycket roll.
  5. Hyvla eller riv ost över blandningen och strö över ströbrödet.
  6. In i ugnen i ca 35-40 minuter.
Ekonomiska vinster som jag inte tagit med i beräkningen:
Danbo ost, köptes in för 69,90 för några veckor sen.
Romansallad, köptes in för 20 kr med en massa annat frukt och grönt i en av de där billiga fruktpåsarna på Lidl.

onsdag 27 januari 2021

Thaigryta

 Dagens rätt var en thaiinspirerad gryta. Jag använde en genväg kan man säga genom att jag använde en färdig sås som man köper på flaska. Just den här flaskan hade stått lite väl länge i kylskåpet av någon oförklarlig anledning, så jag tänkte bara att det var dags att förbruka den. Såsen var av typen teriyaki, men jag la till lite torkad kokos och en banan. Sen spädde jag ut såsen med mjölk och vatten. Jag vet inte om man verkligen ska göra det, men det blir alldeles för salt annars. Samtidigt är det ekonomiskt att spä ut såsen för att på så sätt få den att räcka längre. En flaska på 300 ml kan alltså räcka för två ordentliga grytor och det blir inte så dyrt.

Värt att tänka på angående salt: När man använder färdiga såser är det vanligt att de är saltade, och ibland ordentligt saltade. Saltet är kanske den viktigaste ingrediensen när man lagar mat. Det är nog det enda som kan fullkomligt lyfta en rätt, men som också kan fullkomligt rasera en rätt. Det värsta är naturligtvis att man översaltar maten, men undersalt mat är heller inte så trevligt. Undersaltad mat kan fixas genom att man saltar i efterhand, men översaltad mat är mycket svårare att rädda, annat än genom att göra 5 osaltade portioner och blanda med den saltade. Saltmängden brukar i många recept inte anges specifikt, eftersom receptkreatören är rädd för att ange rätt mängd. Smaken är ju så individuell, tänker man. Men i mitt tycke är det inte individuellt, jag tror att det finns en punkt som de flesta människor uppskattar. 

Man kan jamföra det med sockret. Coca-Cola innehåller ungefär 10% socker, eftersom studier visat att just det är den ultimata punkten. Man kan ha mindre socker, eller mer, men för de flesta kommer 10% att vara perfekt. Jag tror att det måste finnas någon liknande procentsats för salt också. Men mycket lägre naturligtvis. Jag brukar sikta på att den färdiga rätten ska ha runt 1% salt. 

Så om man gör 1 kg gryta till 4 personer kan man räkna med 10 g salt. 15 g om man är i mindre hälsomedvetet sällskap. Sen får man tänka på att det finns många saltersättningar. I östra Asien är ju sojasås, fisksås m.fl. mycket vanligt. Det är mycket salt i de vätskorna och då behöver man ju kanske inte använda salt i maten. Dagens rätt är ett sådant exempel. Den färdiga teriyakisåsen (pantainorasing) innehåller redan salt eftersom sojasåsen är en av huvudingredienserna. 

Det är inte heller säkert att det blir billigare om man gör egen sås. Det är möjligt att det blir billigare, och att det smakar bättre, men det är många ingredienser som måste köpas, och beroende på hur mycket ostasiatisk mat som äts i hemmet, finns risken att det står i kylen för länge. Ett exempel för egen del är chilipasta. Jag kan helt enkelt inte tolerera för stark mat, så en burk chilipasta räcker väldigt länge för min del. Dessutom, i dagens samhälle ska man ju kunna laga mat från världens alla hörn, så det blir i princip omöjligt att göra allt från grunden om du inte har en liten affär med olika varor i kylskåpet. Att använda färdiga produkter i sin matlagning är helt okej i mitt tycke.

4 portioner:



Metod

  1. Olja stekpannan med 1 msk olja och sätt spisen på medelhög temperatur.
  2. Fräs löken i några minuter. Tillsätt moroten, paprikan.
  3. Gör plats i stekpannan för ingefäran och vitlöken. Fräs dem i oljan.
  4. Tillsätt kycklingen. Det kan bli fullt i stekpannan, men det är okej eftersom vi inte är ute efter att kycklingen ska få någon yta. Den ska nästan kokas i sin vätska. Sätt på locket och låt detta bräsera i tio minuter.
  5. Medan kycklingen och grönsakerna kokar, sätt igång med riset genom att mäta upp och skölja riset.
  6. 2 dl ris ska kokas i max 4 dl vatten. Låt vattnet koka upp och häll sedan i riset. Låt koka i max en minut och sedan sänker du temperaturen kraftigt. Kan eventuellt stänga av plattan helt om din spis är långsam. Annars är 3-4 på en 12-gradig skala helt okej. Låt koka i 15-17 minuter. Salta inte riset eftersom såsen redan är väldigt salt.
  7. Tillsätt såsen också och låt allting koka i 5-10 minuter tills konsistensen blir bättre.
  8. Beroende på hur konsistensen är, kan majsstärkelse behövas. Häll i så fall i majsstärkelse/vatten-blandningen och rör om allt. Ta bort från spisen när du hällt i majsstärkelsen.

lördag 23 januari 2021

Använd Matsmart.se för att spara pengar

  I det här inlägget har jag tänkt ge mina tankar kring Matsmart.se, en hemsida där det säljs mat som har passerat bäst-före-datumet. Ibland säljer de även varor som inte har passerat bäst-före-datumet, men som av andra anledningar inte kan säljas i en vanlig mataffär. Min upplevelse är definitivt positiv av företaget. Jag kan dock ifrågasätta om affärsidén verkligen gynnar miljön med tanke på det enorma antalet transporter som alla beställningar ändå ger upphov till. Det är antagligen bättre än att maten slängs, men jag vet helt enkelt inte hur mycket bättre det faktiskt är. Hur som helst, så är det ekonomiskt väldigt fördelaktigt för mig och många andra att de genom företaget får en chans att köpa mat som annars hade slängts, så jag gillar verkligen affärsidén och jag hoppas att de fortsätter växa i en hög takt.

Några tips när man handlar via Matsmart:

  • Välj kategori och sedan "Sortera efter rabatt". På så sätt får du fram det som är mest rabatterat, snarare än det som har lägst pris. Något kan ju kosta 3 kr, och därmed vara billigt, men om det kostar 5 kr i en vanlig affär är det kanske inte värt att köpa. Genom att sortera efter rabatt får man snabbt fram det som verkligen har ett kraftigt nedsatt pris. Men det kan finnas goda skäl till att något är 90% rabatterat, så köp försiktigt. Man hamnar inte så lågt med en bra produkt, men ibland hittas guldkorn.
  • Deras ordinarie priser är inte alltid korrekta. Om det är en produkt som har 20% rabatterat pris så är det nog knappt värt att köpa det eftersom det kan hittas i en vanlig affär för det rabatterade priset. Som ett exempel kan sägas att de nu har Heinz tomatketchup för 20 kr (600 ml), men Willys har 1 kg för 22,50 och är därmed billigare. Matsmart har skrivit att det är 47% rabatt. Det här visar att man inte bara ska titta på procenttalet, utan man får ha ett hum om hur det ligger till i en vanlig mataffär. Dock så har Matsmart också en flaska på 1,5 kg för 25 kr, så den är helt klart prisvärd.
  • Handla för mer än 500 för gratis frakt. Handlar man för under 500 betalar man 49 kr i frakt, vilket egentligen inte heller är så farligt. Så var det i alla fall den senaste gången jag handlade, men det kan hända att det skiljer sig beroende på vad man köper, och var man bor. Men det är lätt hänt att man sparar 400 kr på en order på 300 kr, så det spelar inte så stor roll om man betalar 49 för frakt. Men visst, det är trevligt att gå över gränsen på 500 och därmed inte betala betala för frakten. Det finns oftast något bra att köpa så man kommer upp i rätt siffror.
  • Testa att köpa konstiga varor. Sånt som ni inte hade köpt i er vanliga affär. Sånt som ni aldrig köpt tidigare. Det är en kul grej med Matsmart att de alltid har produkter man aldrig tidigare skådat i en affär. Bähnckes curryketchup är ett personligt exempel. Dessa produkter kan vara kul att testa även om de inte är kraftigt rabatterade just eftersom du antagligen inte kommer hitta det i din lokala butik.
  • Använd det du har köpt till att skapa nya rätter. Det är kanske inte helt lätt, men tänk i nya banor. Häromdagen gjorde jag en flygande Jakob med chilinötter från Matsmart. Vanligtvis har man ju chilisås och vanliga jordnötter, så man kan ju också ha chilinötter istället och utesluta chilisåsen. Bara en sån sak. Nu har de kokosmjölk till ett bra pris. Köp det och använd det istället för vispgrädde. Det blir ju inte samma sak, men det måste inte alltid vara samma sak, det kan smaka annorlunda ibland, tycker jag.
Det är ju ganska svårt att ge tips på specifika varor eftersom varorna försvinner ganska snabbt och ersätts av andra varor och dessutom är smaken subjektiv.

Så detta är mina tankar om Matsmart. Jag kommer handla där främst för att köpa billiga varor, men också för att upptäcka nya.

måndag 18 januari 2021

Kidneyböngryta


Kidneybönor ska självklart köpas torkade för att få till det så ekonomiskt som möjligt. Men det är också så att man ibland inte får till planeringen, och i de fall är konserverade bönor utmärkta. Särskilt om man hittar de till ett lägre pris. ICA säljer 3 paket för 15, och här har jag använt två burkar, vilket är 460 g bönor. En fjärdedel av bönvätskan kan sparas och användas i såsen. Och ser man till den totala kostnaden så kan man inte känna sig annat än nöjd. Allting hade kostat runt 35 kr om man istället hade använt 200 g torkade kidneybönor. Så där finns helt klart besparingspotential. 

I övrigt är det de krossade tomaterna som sticker ut. I det originella receptet (sök på rajma masala) som jag hittade så använde de vanlig rapsolja, vilket ju är mycket billigare, men jag ville helt enkelt inte ha det så pass fett. Jag har hittat ett recept som jag kraftigt förvanskat genom att anpassa det till ett lite magrare kryddskåp, och till en svagare tolerans för kryddstyrka. Har även lagt till broccoli, margarin, och allkryddan från Balkan, Vegeta.

Som jag visat i de tidigare inläggen så kostar basmatiris runt 6-7 kronor per måltid, alldeles strax under brödet i det här fallet. Annars är det ju ris som är tillbehör till rätten rajma masala, men jag valde alltså bröd, av rent praktiska skäl (åt ris igår).

Vill också påpeka att indisk matkultur är suverän för den som är intresserad av att inkorporera fler bönor i sina måltider. I vissa kulturer i Indien är vegetarianism och veganism en central del i livet, så de har under hundratals år ätit och utvecklat köttfria rätter. Av det skälet känns det som att det borde finnas många intressanta rätter som man kan upptäcka därifrån. Min plan är alltså att under de kommande veckorna hitta fler recept från södra Asien där bönor och linser används. Är inte särskilt förtjust i de köttefterliknande produkterna som jag tycker är fantasilösa. Varför göra köttfria köttbullar när det faktiskt finns genuina rätter som drar fördel av att de är köttfria (som falafel t.ex.). I de flesta fall kommer ju inte alternativen upp i samma smakmässiga nivå som originalet.

Den här måltiden visar i alla fall återigen hur ekonomiskt det faktiskt är att äta bönor. Om man istället hade haft kött i så hade måltidskostnaden ökat med 15-40 kronor beroende på kött. 

Metod

  1. Stek löken på hög värme i 1 msk rapsolja.
  2. Ös på lite mer olja och tillsätt vitlök, ingefära, currypasta på den nya oljan. Låt fräsa 45-60 sekunder.
  3. I med margarinet, gurkmejan, tomaterna, bönorna, 1/4 av bönvätskan, och broccolin. Koka upp.
  4. Sänk värmen och låt sjuda 10 minuter.
  5. Häll i limejuicen, sockret och ta bort från spisen. Smaka av med ca 4 g vegeta (eller valfri allkrydda/örtkrydda). 

Tankar om måltiden

  • Supersnabbt.
  • Kryddsvagt, se till att ha i lite mer av kryddorna, särskilt currypastan, om ni vill ha mer styrka.
  • Naanbröd är gott, och väldigt billigt. Kan med fördel användas här.
  • Ingen currypasta? Använd currypulver istället. Troligtvis samma mängd. 
  • Broccoli är en favorit eftersom den har så mycket näring.
  • Använd vanligt socker om du inte har farinsocker. Vad är det värsta som kan hända?

Friterad pollock med friterat/saltat ris

 

Friterad mat är inte nyttig att äta, men ibland kan man unna sig. Man blir inte överviktig av att äta överäta ibland, man blir det av att överäta konstant. Med det sagt kan man alltid se till att det finns en blandning av nyttiga och mindre nyttiga alternativ på bordet. 

I det här fallet hade jag två typer av ris, dels det övernattade restriset som jag stekte med lök, paprika, vitlök, ingefära och sojasås, och dels det riset som jag kokade i saltat vatten. Ris är gott även när man bara kokar det i vanligt saltvatten. Nyckeln ligger i att inte överkoka riset, eller underkoka för den delen. 

Jag brukar låta vattnet koka upp, och då häller jag i riset och sänker temperaturen till lågt (3/12) så att riset får sjuda. Efter 16-18 minuter är det klart. Koka med lock på, men se till att det sjuder innan du sätter på locket. När vattnet kokar så avdunstar det, och en del sugs upp av riset som befinner sig längst ner i kastrullen. Tanken med locket är att riset som ligger högst upp i kastrullen också värmebehandlas med hjälp av den ångan som uppstår när locket sätts på kastrullen. Utan locket kommer riset längst upp att bli hårt. Det vill man undvika. När jag kokar basmatiris har jag proportionerna 1,8:1 mellan vatten och ris. Uttryckt i ord: 1 dl ris kräver 1,8 dl vatten. Salt: Ca 0,8 g per dl ris. 

När jag ändå var igång så bestämde jag mig för att jag lika gärna också kan fixa lite pannkakor. Förutom att det är gott, så är det också ekonomiskt. Det enda som behövs är ägg, vetemjöl, mjölk, socker och lite salt.

Fisk är inte alltid så billigt, och många tror kanske att billig fisk är dålig. Men jag tycker naturligtvis inte det. Den är inte särskilt god att äta pannstekt, men ha i den i en kryddig gryta, eller panera och stek den, så kommer den bli god. Om inte annat så är pollock en näringsrik fisk. Den duger alldeles utmärkt till de dagarna man inte vill spendera mycket pengar på mat. 

Det är också värt att påminna om att det definitivt finns en stor skillnad mellan de olika kedjorna. I bilden visas kostnaden om man köper allting på Willys istället för ICA. Jag är inte helt säker på hur arbetsförhållandena skiljer sig mellan ICA:s och Axfoods affärer, men jag tycker självklart att personalen ska ha en rimlig lön, och rimliga arbetsvillkor. Så med det sagt behöver man ju inte alltid stirra sig blind på priserna. ICA:s standardpriser är alltså högre än Willys standardpriser, men jag tror nog att det ändå finns prisvärda produkter på ICA också. 
Om man jämför portionspriset så blir det faktiskt helt okej, oavsett om man handlar på ICA eller Willys. 13,7 eller 17,4; skillnaden är inte oöverkomlig.


Metod
  1. Man kan börja med att göra pannkakorna och sedan hålla dem i ugnen så de inte tappar värme, eller om man känner att man vågar så kan ju göra pannkakorna medan man steker fisken. Ett tips är att ta bort pannan om det blir för varmt. Det går snabbare att än att hela tiden öka och sänka temperaturen på spisen.
  2. Pannkakssmeten görs genom att man blandar (med spiralvisp eller ballongvisp) ca 200-230 g vetemjöl, 2 ägg, 400 g mjölk, 20 g socker, 3-4 g salt. Eftersom det blir ca 600-700 g smet så kan vi räkna med 3,5 g salt om vi vill ha 0,6 g salt per 100 g. Jag tycker att det blir gott på det sättet, men vill man begränsa sitt saltintag kan man ha i mindre, t.ex. 0,3 g salt per 100 g, och då blir det 2 g i smeten. Dessa mått är alltså inte helt precisa så testa er fram.
  3. Stek pannkakorna i en riktigt varm panna som smorts in med lite olja. Olja förhindrar att pannkakan fastnar i pannan. Om ni känner att pannkakorna fastnar för lätt är det ett tecken på att värmen är för låg, eller att ni behöver ha i lite mer olja.
  4. Stapla pannkakorna på en tallrik och sätt in i ugnen där de kan hålla sig varma. Sätt igång med fisken.
  5. Det är en bra idé att börja med fisken innan riset eftersom riset kräver mycket uppmärksamhet. Sätt igång spisen (9/12 på spisplattan) och häll i ganska mycket olja, de ska ju friteras. Inte djupfriteras dock, utan endast ytfriteras. Så tillräckligt för att bitarna täcks till hälften med olja.
  6. Ta fram tre platta tallrikar och häll 1/2 dl vetemjöl (30 g), 1 ägg (2 om de är små), och 1 dl (50 g) ströbröd. Salta och peppra vetemjölet, och krydda med valfria kryddor om ni vill. 
  7. Vänd fiskbitarna i vetemjölet, ägget och ströbrödet, i den ordningen. Se till att alla sidor täcks så gott det går.
  8. Ta ungefär 200 g åt gången, så ca 4 bitar, och kasta in i stekpannan. Låt steka i ca 3-4 minuter per sida. Ta bort pannan från spisen om det blir för varmt. Gör likadant med övriga bitar.
  9. För att göra friterat ris brukar man använda "leftover rice", d.v.s. ris som blivit över från igår. Man hackar lök, vitlök, ingefära, paprika och skär broccolin i så stora bitar som man vill ha.
  10. Ha i ganska mycket olja i stekpannan. Låt det bli riktigt varmt. På gränsen till att det kommer rök.
  11. Kasta i löken och paprikan och rör om hela tiden så det inte bränner fast. Efter 3 minuter kastar ni i vitlök och ingefära. Dessa ska stekas i max 45 sekunder eftersom de annars lätt blir brända. Gör plats i stekpannan för riset och kasta in det tillsammans med broccolin. Rör om allting hela tiden. Om det blir för varmt kan man ta bort pannan från plattan.
  12. Efter 2-3 minuter borde allting vara klart och då kan du smaksätta med sojasås.
Som ni kan se är det ganska många steg, och det tar en del tid, men genom att vara förberedda blir det inte så mycket jobb. Innan ni börjar med stekningen av maten kan ni se till att grönsakerna och kryddväxterna (vitlök och ingefära) är hackade. Smeten till pannkakorna kan också göras i förväg.

Reflektioner

Pannkakor kan ätas med sylt, eller bara socker om man vill göra det ekonomiskt. 

Friterad mat innehåller gott om energi, vilket är positivt när det är kalla tider och man vill hålla sig varm.

Broccoli är ingrediensen som utöver fisken i det här fallet bidrar med mycket av den viktiga näringen. Broccoli är inte alltid så billigt, men man kan köpa fryst och komma undan mycket billigare.  

*Uppdaterad 2021/01/21

Ärtsoppa


 

Ärtsoppa är en mycket kostnadseffektiv måltid. Vill man göra den ännu billigare kan man göra eget bröd, eller köpa det absolut billigaste brödet som finns i affären. I det här fallet använde jag Pågens Guldkorn, gott men också ganska högt kilopris. 2 skivor bröd är 86 gram, vilket blir 344 g för 4 portioner. I det här fallet står alltså brödet för mer än hälften av hela kostnaden, vilket känns orimligt. Gula ärtor har ett ofantligt lågt pris, och jag tycker att man borde använda de ännu mer, kanske i några rätter också.

Övrig sparpotential finns i senapen. Dels kan man köpa billigare senap, men man skulle också kunna testa att ha i lite socker istället. Eller så utesluter man det helt. 

Jag har använt majsstärkelse för att ge soppan lite bättre konsistens, men man skulle kunna göra en toppredning med vetemjöl och vatten också. Vetemjöl har ett mycket lägre pris än majsstärkelse, 6 kr kilot.

I vanliga fall hade jag brett smör på brödet, men den här gången gjordes det inte, och det var därmed en väldigt fettsnål måltid, vilket inte är positivt. Om man hade brett 20 g smör hade det kostat 1-2 kronor beroende på om man har smör eller någon typ av matfettsblandning. Ingen stor kostnad alltså.

Metod

  1. Blötlägg ärtorna över natten.
  2. Kasta bort vattnet som ärtorna blötlagts i och koka upp ärtorna i nytt vatten. Tips är att använda en vattenkokare så går det snabbare än med vanlig spisplatta.
  3. Kasta också in den hackade löken och buljongtärningarna.
  4. Låt allt detta koka upp och sedan sjuda (runt 3/12 på min spisskala) med lock. Låt sjuda utan lock om ni vill ha den tjockare, och i så fall behövs kanske inte majsstärkelse?
  5. Efter en timme borde det vara klart, men i vissa fall kan ärtorna vara ovanligt hårda, så testa och se om det kan behövas en halvtimme till.
  6. När ärtorna är färdigkokta häller du i torkad timjan och senap.
  7. Om konsistensen är för vattnig kan ni göra en majsstärkelseredning. Det görs genom att man blandar ca 20 g (2,5 msk) majsstärkelse med runt 20-30 ml vatten och häller sedan allt i soppan, och rör samtidigt om så det inte blir klumpar. Rör om i 30 sekunder. Sen borde det vara klart.


Reflektioner

Hur kan gula ärtor vara så billigt? Annars har ju linser ett rykte för att vara billiga, men detta är ännu billigare.

Inte direkt måltiden som öppnar aptiten, men likväl gott när man väl kommer igång.'


*Uppdaterad 2021/01/21

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.