måndag 18 januari 2021

Ärtsoppa


 

Ärtsoppa är en mycket kostnadseffektiv måltid. Vill man göra den ännu billigare kan man göra eget bröd, eller köpa det absolut billigaste brödet som finns i affären. I det här fallet använde jag Pågens Guldkorn, gott men också ganska högt kilopris. 2 skivor bröd är 86 gram, vilket blir 344 g för 4 portioner. I det här fallet står alltså brödet för mer än hälften av hela kostnaden, vilket känns orimligt. Gula ärtor har ett ofantligt lågt pris, och jag tycker att man borde använda de ännu mer, kanske i några rätter också.

Övrig sparpotential finns i senapen. Dels kan man köpa billigare senap, men man skulle också kunna testa att ha i lite socker istället. Eller så utesluter man det helt. 

Jag har använt majsstärkelse för att ge soppan lite bättre konsistens, men man skulle kunna göra en toppredning med vetemjöl och vatten också. Vetemjöl har ett mycket lägre pris än majsstärkelse, 6 kr kilot.

I vanliga fall hade jag brett smör på brödet, men den här gången gjordes det inte, och det var därmed en väldigt fettsnål måltid, vilket inte är positivt. Om man hade brett 20 g smör hade det kostat 1-2 kronor beroende på om man har smör eller någon typ av matfettsblandning. Ingen stor kostnad alltså.

Metod

  1. Blötlägg ärtorna över natten.
  2. Kasta bort vattnet som ärtorna blötlagts i och koka upp ärtorna i nytt vatten. Tips är att använda en vattenkokare så går det snabbare än med vanlig spisplatta.
  3. Kasta också in den hackade löken och buljongtärningarna.
  4. Låt allt detta koka upp och sedan sjuda (runt 3/12 på min spisskala) med lock. Låt sjuda utan lock om ni vill ha den tjockare, och i så fall behövs kanske inte majsstärkelse?
  5. Efter en timme borde det vara klart, men i vissa fall kan ärtorna vara ovanligt hårda, så testa och se om det kan behövas en halvtimme till.
  6. När ärtorna är färdigkokta häller du i torkad timjan och senap.
  7. Om konsistensen är för vattnig kan ni göra en majsstärkelseredning. Det görs genom att man blandar ca 20 g (2,5 msk) majsstärkelse med runt 20-30 ml vatten och häller sedan allt i soppan, och rör samtidigt om så det inte blir klumpar. Rör om i 30 sekunder. Sen borde det vara klart.


Reflektioner

Hur kan gula ärtor vara så billigt? Annars har ju linser ett rykte för att vara billiga, men detta är ännu billigare.

Inte direkt måltiden som öppnar aptiten, men likväl gott när man väl kommer igång.'


*Uppdaterad 2021/01/21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.