måndag 18 januari 2021

Friterad pollock med friterat/saltat ris

 

Friterad mat är inte nyttig att äta, men ibland kan man unna sig. Man blir inte överviktig av att äta överäta ibland, man blir det av att överäta konstant. Med det sagt kan man alltid se till att det finns en blandning av nyttiga och mindre nyttiga alternativ på bordet. 

I det här fallet hade jag två typer av ris, dels det övernattade restriset som jag stekte med lök, paprika, vitlök, ingefära och sojasås, och dels det riset som jag kokade i saltat vatten. Ris är gott även när man bara kokar det i vanligt saltvatten. Nyckeln ligger i att inte överkoka riset, eller underkoka för den delen. 

Jag brukar låta vattnet koka upp, och då häller jag i riset och sänker temperaturen till lågt (3/12) så att riset får sjuda. Efter 16-18 minuter är det klart. Koka med lock på, men se till att det sjuder innan du sätter på locket. När vattnet kokar så avdunstar det, och en del sugs upp av riset som befinner sig längst ner i kastrullen. Tanken med locket är att riset som ligger högst upp i kastrullen också värmebehandlas med hjälp av den ångan som uppstår när locket sätts på kastrullen. Utan locket kommer riset längst upp att bli hårt. Det vill man undvika. När jag kokar basmatiris har jag proportionerna 1,8:1 mellan vatten och ris. Uttryckt i ord: 1 dl ris kräver 1,8 dl vatten. Salt: Ca 0,8 g per dl ris. 

När jag ändå var igång så bestämde jag mig för att jag lika gärna också kan fixa lite pannkakor. Förutom att det är gott, så är det också ekonomiskt. Det enda som behövs är ägg, vetemjöl, mjölk, socker och lite salt.

Fisk är inte alltid så billigt, och många tror kanske att billig fisk är dålig. Men jag tycker naturligtvis inte det. Den är inte särskilt god att äta pannstekt, men ha i den i en kryddig gryta, eller panera och stek den, så kommer den bli god. Om inte annat så är pollock en näringsrik fisk. Den duger alldeles utmärkt till de dagarna man inte vill spendera mycket pengar på mat. 

Det är också värt att påminna om att det definitivt finns en stor skillnad mellan de olika kedjorna. I bilden visas kostnaden om man köper allting på Willys istället för ICA. Jag är inte helt säker på hur arbetsförhållandena skiljer sig mellan ICA:s och Axfoods affärer, men jag tycker självklart att personalen ska ha en rimlig lön, och rimliga arbetsvillkor. Så med det sagt behöver man ju inte alltid stirra sig blind på priserna. ICA:s standardpriser är alltså högre än Willys standardpriser, men jag tror nog att det ändå finns prisvärda produkter på ICA också. 
Om man jämför portionspriset så blir det faktiskt helt okej, oavsett om man handlar på ICA eller Willys. 13,7 eller 17,4; skillnaden är inte oöverkomlig.


Metod
  1. Man kan börja med att göra pannkakorna och sedan hålla dem i ugnen så de inte tappar värme, eller om man känner att man vågar så kan ju göra pannkakorna medan man steker fisken. Ett tips är att ta bort pannan om det blir för varmt. Det går snabbare att än att hela tiden öka och sänka temperaturen på spisen.
  2. Pannkakssmeten görs genom att man blandar (med spiralvisp eller ballongvisp) ca 200-230 g vetemjöl, 2 ägg, 400 g mjölk, 20 g socker, 3-4 g salt. Eftersom det blir ca 600-700 g smet så kan vi räkna med 3,5 g salt om vi vill ha 0,6 g salt per 100 g. Jag tycker att det blir gott på det sättet, men vill man begränsa sitt saltintag kan man ha i mindre, t.ex. 0,3 g salt per 100 g, och då blir det 2 g i smeten. Dessa mått är alltså inte helt precisa så testa er fram.
  3. Stek pannkakorna i en riktigt varm panna som smorts in med lite olja. Olja förhindrar att pannkakan fastnar i pannan. Om ni känner att pannkakorna fastnar för lätt är det ett tecken på att värmen är för låg, eller att ni behöver ha i lite mer olja.
  4. Stapla pannkakorna på en tallrik och sätt in i ugnen där de kan hålla sig varma. Sätt igång med fisken.
  5. Det är en bra idé att börja med fisken innan riset eftersom riset kräver mycket uppmärksamhet. Sätt igång spisen (9/12 på spisplattan) och häll i ganska mycket olja, de ska ju friteras. Inte djupfriteras dock, utan endast ytfriteras. Så tillräckligt för att bitarna täcks till hälften med olja.
  6. Ta fram tre platta tallrikar och häll 1/2 dl vetemjöl (30 g), 1 ägg (2 om de är små), och 1 dl (50 g) ströbröd. Salta och peppra vetemjölet, och krydda med valfria kryddor om ni vill. 
  7. Vänd fiskbitarna i vetemjölet, ägget och ströbrödet, i den ordningen. Se till att alla sidor täcks så gott det går.
  8. Ta ungefär 200 g åt gången, så ca 4 bitar, och kasta in i stekpannan. Låt steka i ca 3-4 minuter per sida. Ta bort pannan från spisen om det blir för varmt. Gör likadant med övriga bitar.
  9. För att göra friterat ris brukar man använda "leftover rice", d.v.s. ris som blivit över från igår. Man hackar lök, vitlök, ingefära, paprika och skär broccolin i så stora bitar som man vill ha.
  10. Ha i ganska mycket olja i stekpannan. Låt det bli riktigt varmt. På gränsen till att det kommer rök.
  11. Kasta i löken och paprikan och rör om hela tiden så det inte bränner fast. Efter 3 minuter kastar ni i vitlök och ingefära. Dessa ska stekas i max 45 sekunder eftersom de annars lätt blir brända. Gör plats i stekpannan för riset och kasta in det tillsammans med broccolin. Rör om allting hela tiden. Om det blir för varmt kan man ta bort pannan från plattan.
  12. Efter 2-3 minuter borde allting vara klart och då kan du smaksätta med sojasås.
Som ni kan se är det ganska många steg, och det tar en del tid, men genom att vara förberedda blir det inte så mycket jobb. Innan ni börjar med stekningen av maten kan ni se till att grönsakerna och kryddväxterna (vitlök och ingefära) är hackade. Smeten till pannkakorna kan också göras i förväg.

Reflektioner

Pannkakor kan ätas med sylt, eller bara socker om man vill göra det ekonomiskt. 

Friterad mat innehåller gott om energi, vilket är positivt när det är kalla tider och man vill hålla sig varm.

Broccoli är ingrediensen som utöver fisken i det här fallet bidrar med mycket av den viktiga näringen. Broccoli är inte alltid så billigt, men man kan köpa fryst och komma undan mycket billigare.  

*Uppdaterad 2021/01/21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.