måndag 18 januari 2021

Kidneyböngryta


Kidneybönor ska självklart köpas torkade för att få till det så ekonomiskt som möjligt. Men det är också så att man ibland inte får till planeringen, och i de fall är konserverade bönor utmärkta. Särskilt om man hittar de till ett lägre pris. ICA säljer 3 paket för 15, och här har jag använt två burkar, vilket är 460 g bönor. En fjärdedel av bönvätskan kan sparas och användas i såsen. Och ser man till den totala kostnaden så kan man inte känna sig annat än nöjd. Allting hade kostat runt 35 kr om man istället hade använt 200 g torkade kidneybönor. Så där finns helt klart besparingspotential. 

I övrigt är det de krossade tomaterna som sticker ut. I det originella receptet (sök på rajma masala) som jag hittade så använde de vanlig rapsolja, vilket ju är mycket billigare, men jag ville helt enkelt inte ha det så pass fett. Jag har hittat ett recept som jag kraftigt förvanskat genom att anpassa det till ett lite magrare kryddskåp, och till en svagare tolerans för kryddstyrka. Har även lagt till broccoli, margarin, och allkryddan från Balkan, Vegeta.

Som jag visat i de tidigare inläggen så kostar basmatiris runt 6-7 kronor per måltid, alldeles strax under brödet i det här fallet. Annars är det ju ris som är tillbehör till rätten rajma masala, men jag valde alltså bröd, av rent praktiska skäl (åt ris igår).

Vill också påpeka att indisk matkultur är suverän för den som är intresserad av att inkorporera fler bönor i sina måltider. I vissa kulturer i Indien är vegetarianism och veganism en central del i livet, så de har under hundratals år ätit och utvecklat köttfria rätter. Av det skälet känns det som att det borde finnas många intressanta rätter som man kan upptäcka därifrån. Min plan är alltså att under de kommande veckorna hitta fler recept från södra Asien där bönor och linser används. Är inte särskilt förtjust i de köttefterliknande produkterna som jag tycker är fantasilösa. Varför göra köttfria köttbullar när det faktiskt finns genuina rätter som drar fördel av att de är köttfria (som falafel t.ex.). I de flesta fall kommer ju inte alternativen upp i samma smakmässiga nivå som originalet.

Den här måltiden visar i alla fall återigen hur ekonomiskt det faktiskt är att äta bönor. Om man istället hade haft kött i så hade måltidskostnaden ökat med 15-40 kronor beroende på kött. 

Metod

  1. Stek löken på hög värme i 1 msk rapsolja.
  2. Ös på lite mer olja och tillsätt vitlök, ingefära, currypasta på den nya oljan. Låt fräsa 45-60 sekunder.
  3. I med margarinet, gurkmejan, tomaterna, bönorna, 1/4 av bönvätskan, och broccolin. Koka upp.
  4. Sänk värmen och låt sjuda 10 minuter.
  5. Häll i limejuicen, sockret och ta bort från spisen. Smaka av med ca 4 g vegeta (eller valfri allkrydda/örtkrydda). 

Tankar om måltiden

  • Supersnabbt.
  • Kryddsvagt, se till att ha i lite mer av kryddorna, särskilt currypastan, om ni vill ha mer styrka.
  • Naanbröd är gott, och väldigt billigt. Kan med fördel användas här.
  • Ingen currypasta? Använd currypulver istället. Troligtvis samma mängd. 
  • Broccoli är en favorit eftersom den har så mycket näring.
  • Använd vanligt socker om du inte har farinsocker. Vad är det värsta som kan hända?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.