onsdag 27 januari 2021

Thaigryta

 Dagens rätt var en thaiinspirerad gryta. Jag använde en genväg kan man säga genom att jag använde en färdig sås som man köper på flaska. Just den här flaskan hade stått lite väl länge i kylskåpet av någon oförklarlig anledning, så jag tänkte bara att det var dags att förbruka den. Såsen var av typen teriyaki, men jag la till lite torkad kokos och en banan. Sen spädde jag ut såsen med mjölk och vatten. Jag vet inte om man verkligen ska göra det, men det blir alldeles för salt annars. Samtidigt är det ekonomiskt att spä ut såsen för att på så sätt få den att räcka längre. En flaska på 300 ml kan alltså räcka för två ordentliga grytor och det blir inte så dyrt.

Värt att tänka på angående salt: När man använder färdiga såser är det vanligt att de är saltade, och ibland ordentligt saltade. Saltet är kanske den viktigaste ingrediensen när man lagar mat. Det är nog det enda som kan fullkomligt lyfta en rätt, men som också kan fullkomligt rasera en rätt. Det värsta är naturligtvis att man översaltar maten, men undersalt mat är heller inte så trevligt. Undersaltad mat kan fixas genom att man saltar i efterhand, men översaltad mat är mycket svårare att rädda, annat än genom att göra 5 osaltade portioner och blanda med den saltade. Saltmängden brukar i många recept inte anges specifikt, eftersom receptkreatören är rädd för att ange rätt mängd. Smaken är ju så individuell, tänker man. Men i mitt tycke är det inte individuellt, jag tror att det finns en punkt som de flesta människor uppskattar. 

Man kan jamföra det med sockret. Coca-Cola innehåller ungefär 10% socker, eftersom studier visat att just det är den ultimata punkten. Man kan ha mindre socker, eller mer, men för de flesta kommer 10% att vara perfekt. Jag tror att det måste finnas någon liknande procentsats för salt också. Men mycket lägre naturligtvis. Jag brukar sikta på att den färdiga rätten ska ha runt 1% salt. 

Så om man gör 1 kg gryta till 4 personer kan man räkna med 10 g salt. 15 g om man är i mindre hälsomedvetet sällskap. Sen får man tänka på att det finns många saltersättningar. I östra Asien är ju sojasås, fisksås m.fl. mycket vanligt. Det är mycket salt i de vätskorna och då behöver man ju kanske inte använda salt i maten. Dagens rätt är ett sådant exempel. Den färdiga teriyakisåsen (pantainorasing) innehåller redan salt eftersom sojasåsen är en av huvudingredienserna. 

Det är inte heller säkert att det blir billigare om man gör egen sås. Det är möjligt att det blir billigare, och att det smakar bättre, men det är många ingredienser som måste köpas, och beroende på hur mycket ostasiatisk mat som äts i hemmet, finns risken att det står i kylen för länge. Ett exempel för egen del är chilipasta. Jag kan helt enkelt inte tolerera för stark mat, så en burk chilipasta räcker väldigt länge för min del. Dessutom, i dagens samhälle ska man ju kunna laga mat från världens alla hörn, så det blir i princip omöjligt att göra allt från grunden om du inte har en liten affär med olika varor i kylskåpet. Att använda färdiga produkter i sin matlagning är helt okej i mitt tycke.

4 portioner:



Metod

  1. Olja stekpannan med 1 msk olja och sätt spisen på medelhög temperatur.
  2. Fräs löken i några minuter. Tillsätt moroten, paprikan.
  3. Gör plats i stekpannan för ingefäran och vitlöken. Fräs dem i oljan.
  4. Tillsätt kycklingen. Det kan bli fullt i stekpannan, men det är okej eftersom vi inte är ute efter att kycklingen ska få någon yta. Den ska nästan kokas i sin vätska. Sätt på locket och låt detta bräsera i tio minuter.
  5. Medan kycklingen och grönsakerna kokar, sätt igång med riset genom att mäta upp och skölja riset.
  6. 2 dl ris ska kokas i max 4 dl vatten. Låt vattnet koka upp och häll sedan i riset. Låt koka i max en minut och sedan sänker du temperaturen kraftigt. Kan eventuellt stänga av plattan helt om din spis är långsam. Annars är 3-4 på en 12-gradig skala helt okej. Låt koka i 15-17 minuter. Salta inte riset eftersom såsen redan är väldigt salt.
  7. Tillsätt såsen också och låt allting koka i 5-10 minuter tills konsistensen blir bättre.
  8. Beroende på hur konsistensen är, kan majsstärkelse behövas. Häll i så fall i majsstärkelse/vatten-blandningen och rör om allt. Ta bort från spisen när du hällt i majsstärkelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.