onsdag 3 februari 2021

Ekologiskt - dyrare och dummare

I en artikel publicerad i The Harvard Gazette förklarar Robert Paarlberg, professor på Harvards universitet, varför det inte är smart att köpa ekologiskt (organic på engelska). Jag är inte säker på om det finns några skillnader mellan den ekologiska märkningen i Sverige och EU, och USA. Men utifrån det han skriver om läget i USA så framstår ekologiska varor i dess nuvarande form som idioti.

Det handlar alltså om att man får använda giftiga bekämpningsmedel, så länge de är naturligt förekommande, och därmed inte framtagna via kemisk väg. Så det kan finnas två bekämpningsmedel, en naturligt förekommande, och en syntetisk som är mindre farlig, och då kommer den mer farliga, naturligt förekommande att användas i den ekologiska odlingen. Det verkar dumt.

Jag personligen undviker att köpa ekologiskt eftersom det är dyrare och krångligare att odla, och därmed dyrare för mig att köpa. Men visst, hade det varit nyttigare så hade jag övervägt det, förutsatt att det faktiskt är en ordentlig skillnad.

Robert Paarlberg har en ny bok ute: Resetting the Table: Straight Talk about the Food We Grow and Eat.

Vet inte när och om vi kommer få se den i Sverige i översatt form.

Länk till artikeln i The Harvard Gazette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matlåda: Tikka masala

Källa:  Chicken tikka masala recipe | BBC Good Food En anpassning av ovanstående recept.